Fält – Riktmedel

Vi börjar med att visa hur man INTE ska göra. Dvs. att ”Fokusera” tavlan, istället för riktmedlen. Gör man det så blir tavlan skarp men det desto viktigare riktmedlen blir oskarpa. Märker man mitt i en bantävling att man börjar ”slänga” iväg skotten lite hur som helst, brukar det fungera bättre om man anstränger sig till att fokusera blicken till riktmedlen istället.

Här gör man rätt, Dvs. ”fokuserar” på riktmedlen. Tavlan blir alldeles ”oskarp”, men de desto viktigare riktmedlen blir skarpa. Här grupperar man förmodligen skotten fint. Denna ”Siktbild” kallas för att ”Sikta ballong”, dvs. att man vid ”struket korn”, som på bilden, har träffpunkten ovanför det ”strukna området”. De flesta ställer siktena så vid BANSKYTTE, så man drar nytta av kontrasten mellan de svarta riktmedlen och den vita tavlan under svarta pricken, svart mot svart blir inget vidare bra.

Skjuter man Fältskytte däremot, kan det vara en fördel att ”skjuta mitt i”. En osäkerhetskänsla infinner sig annars om hur pass mycket man skall hålla under på olika håll, tycker jag, fast det finns förstås lika många teorier om detta som det finns fältskyttar. Beror naturligtvis på vilken kaliber man skjuter också, en ”.32 S&W long” t.ex., går sakta och tappar fart o höjd fort. Där vill man kanske sikta lite ballong på 25m, så vet man att på 50-70meter är det bara att hålla mitt i. 

Enda sättet att veta är att testa o testa.

 

Kommentera