Lång & kortpip

Det är två skyttegrenar som är uppkommet av skojigt skytte och tokiga idéer. Då vi började med kortpip så trodde vi aldrig att det skulle få den genomslagskraft som det har fått, vi har fullt sjå att hinna skjuta både pistol & revolver. Om det beror på att inte alla hjälper till att markera eller att vi är många skyttar låter jag vara osagt, det skulle kunna vara en mix av de båda sakerna. Hursomhelst så drar tävlingarna väldigt mycket folk, det är tävlingar varannan tisdag och vi växlar mellan kortpip & korthållsfält.

Varför har det blivit en sådan populär skytteform då? 

 

 • Skytteformen fyller ett behov.
 • Precisionsskytte kanske inte är det roligaste att skjuta alla gånger.
 • Avstånden är kortare än på en bantävling.
 • Skjutställningarna är olika hela tiden.
 • Det är fart & fläkt på tävlingarna.
 • Alla har chans att vinna.
 • Gemenskapen – Alla har roligt och utbyter erfarenheter.

  Vad är då kortpip/långpip?
  Kort sagt så skjuter vi kortpip med vapen som är ~3” & kortare. Långpip skjuter vi med vapen som är från ~ 4” och uppåt. Kalibrarna är från .25auto på kortpip och från .38 Special/9mm på långpip.

  Samtliga banor skjuts med både revolver & pistol. Vi skjuter på en massa olika tavlor, bl.a. Fälttavlor, militära mål, bowlingkäglor, rörliga mål som svingar fram & tillbaka. Vi skjuter på både stora och små mål och har ”nissar” som står i vägen. En ”nisseträff” betyder att det är strafftid (+3 sek) om man skjuter på en sådan. En tavelbom betyder ett påslag på tiden med 2 sekunder. Man kan alltså trots att man har bommat en tavla och skjutit en ”nisse” fortfarande komma ikapp och vinna en tävling. Skjutställningarna är mycket varierande, ena gången så ska man starta med en liten springtur på 5-10 meter och nästa gång så ska man starta uppe i en ställning eller inne i ett bås med tre små hål, där man ska skjuter ena målet från ett hål för att byta och skjuta resten från de andra två… ja, ni förstår säkert. Som om inte detta vore nog, en del stationer skjuter man med svag hand också, det är inte den vanligaste av skjutställningar men den förekommer.

  Vi märkte att intresset för kortpip bara växte och i takt med det som började diskussionerna och att få lufta sina långa vapen också. Vi började lite försiktigt under 2005 och har nu vi lika många deltagare på långpip som kortpip. 

  Vi brukar även köra lagtävlingar där lagen lottas och då kan en nybörjare hamna tillsammans med en erfaren skytt och resultatlistorna kan bli intressanta.

  Avslutningsvis så vill jag bara säga att inget är så bra så att det inte kan bli bättre. Förslag önskas på olika sorters mål & utformning av stationer till tävlingarna. 

  Vill du vara med och skapa en station till nästa tävling? Säg bara till så får du chansen, gärna med en kamrat och lite vilda idéer. Vi är öppna för alla förslag.

 

Kommentera